• Byns historia

Byns Historia

Text

Härjedalen och Jämtland lydde,  förutom kortare perioder, under den norska kronan från medeltiden och fram till freden i Brömsebro år 1645.
Landskapsnamnet Härjedalen syftade av allt att döma ursprungligen på området vid Härjåns dalgång i och vid dagens Lillhärdal. Under äldre medeltid skilde man på landskapets nedre del, som befolkades först, och de övre delar som bebyggdes senare. Härjedalen var med säkerhet fria bondeländer, ”bonderepubliker”, under vikingatiden.
Detta förändrades på 1100- och 1200-talen då landskapet, och därmed Överhogdal, inordnades under norska kronan och ärkebiskopen i Nidaros (Trondheim).
Det finns inga skriftliga källor om hur norska maktövertagandet av Härjedalen gick till. Att den norske kungen formellt var herre till Härjedalen från och med andra hälften av 1100-talet hade ingen större betydelse för det dagliga livet i bygderna. Det norska väldet förefaller närmast ha karaktären av vag överhöghet med t ex skatteintäkter.

Källa: artikel av Dick Harrison 6 november 2012 i Svenska Dagbladet med rubriken ”När blev Jämtland och Härjedalen norska landskap?”

År 1810 bildades Jämtlands län genom att Jämtland och Härjedalen fördes ihop under en gemensam landshövding. Tidigare hade Jämtland hört till Västernorrlands län och Härjedalen till Gävleborgs län. Ett starkt argument för det nya länet var behovet av att utveckla inlandet och att bättre ta tillvara Sveriges outnyttjade naturtillgångar. Huruvida de ”outnyttjade naturtillgångarna”  kommit härjedalens befolkning till rimlig del råder det nog delade meningar om.

Att beskriva Överhogdals, och Härjedalens, historia har av de som studerat källorna konstaterat är en utmaning. Det skriftliga material som står till förfogande är mycket bristfällig och ibland mycket svårtolkat, i synnerhet gäller detta beträffande handlingar som upprättats av de norska respektive danska myndigheterna. På grund av att Härjedalen tillhörde Danmark före 1645 och skatteindrivningen som regel ombesörjdes av norska fogdar, har vi idag ett ytterst bristfälligt källmaterial beträffande bosättningen i vår by.

Det förvarades dock under århundraden förvånansvärt relativt  många dokument och skatter  i byns lilla kyrka, men som nu skingrats till andra institutioner, bland annat de unika Överhogdalsbonaderna som nu marknadsförs av Jämtlands läns museum, Jamtli, som dess kronjuvel i samlingarna.

  Erik Modin, verksam bland annat som präst i Ytterhogdal i slutet av 1800-talet, anför i sin bok  ”Härjedalens ortnamn och Sägner” att det enligt traditionen antas att byns första bosättare kom från nuvarande Norge. Vägen de första nybyggarna kom kan ha varit via Hoaåns dalgång från Jämtlandssidan tills de här fann platser lämpliga för bosättning. Det skulle ha sket i slutet av 1000-talet då en större utvandring österut från Norge ska ha skett.
  Även om byn Klaxåsen i södra Jämtland finns en liknande tradition om att de första nybyggarna kom vandrande efter ”ån”, förmodligen Hoaån, och slog sig ner. Det skulle ha skett redan på 900-talet men varifrån de kom framgår inte..
  Frågan om var de första nybyggarna i våra trakter kom ifrån får nog sägas vara osäker men nog finns det likheter med det norska språket i bygdens ursprungsdialekt?  

Socknen har, i motsats till grannsocknen Ytterhogdal, hört till Härjedalen och lytt under dansk-norskt välde sedan ”urminnes” tider fram till freden i Brömsebro år 1645. Dock är inte alla forskare helt ense om det. Enligt den gamla ”Hälsingelagen” skulle Överhogdal ha varit svenskt land under tidig medeltid. I det så kallade Svegsbrevet från ca 1270-talet kom de svenska respektive norska parterna  fram till att  Överhogdal hörde till Härjedalen och därmed Norge. I kyrkligt hänseende har socknen varit knuten till Nidaros stift med säte i Trondheim sedan kristendomen fick fotfäste här i Norden .

Forskning om äldre tider i vår bygd får nog sägas vara begränsad. Det är främst gamla dokument som kastat lite ljus över socknen. Vetenskapliga utgrävningar är i stort sett obefintliga eftersom några uppseendeväckande fynd inte gjorts. Det är främst fångstgropar och järnframställningsplatser som dokumenterats och som visar på tidig mänsklig närvaro.

Före den ”norska” invandringen har icke bofasta människor vistats i våra trakter under årtusenden. Det kan ha varit samernas föregångare alternativt germanska folkslag, eller bådadera. Bevis på det är den stenåldersyxa som hittades i Hoaån. Det är en så kallad båtformad yxa av ung typ med förlängt skafthål, 16 cm lång och 6 cm bred. Den ägdes år 1896 av en jägmästare Hamrin och enligt Erik Modin ska den senare ha tillhört Västra Härjedalens fornminnesförening.

(Stenåldern i Norden brukar räknas från ca 12 000 f.kr då de första människorna vandrade in i området, fram till ca 1800 f.kr då bronsföremål blev allt vanligare i Norden som statussymboler och redskap.)

Ett annat fynd är den pilspets som hittades år 1955 av Harry Olsson. Fyndet gjordes öster om Rosången, på västsidan av Staverberget. Pilspetsen är av en typ som tillhör sen vikingatid och som förekommer i Dalarna och Norrland, framförallt i fångstmiljö. Den förvaras idag på Statens Historiska muséer i Stockholm.

Stenyxa Överhogdal

Stenyxa hittad i Hoaån, Överhogdal, på 1800-talet

Pilspets Överhogdal

Pilspets hittad vid sjön Rosången i Överhogdal 1955

Överhogdals äldre landstillhörighet, dvs Norge eller Sverige, blev behandlat som en del av ett gränsmöte i Sveg år 1273 (?) och tolkas av historiker/forskare som att Överhogdal ansågs tillhöra Härjedalen och således vara en del av det Dansk-Norska riket.
Ännu längre bakåt i tiden finns en karta över Sverige från 1100-talet i Snorre Sturlasons skrift ”Om Sverige”. 
Se beskuren kartbild till höger.
Jag har markerat med en röd ring det som verkar vara Hoans läge i överhogdalstrakten. Av kartan framgår således att byn skulle tillhöra dåtidens Hälsingland (Helsingaland) och därmed ett eventuellt svenskt rike.
När ett svenskt rike med centrum i Mälardalen vuxit fram är omdebatterat men Olof Holm anser att ett sådant rike allra senast konsolideras under 1100-talets andra hälft. Det rikets utsträckning åt norr och nordväst är dock oklart, enligt Holm.
Hälsingelagen nedtecknades på 1300-talet och bygger på äldre lagar. I den rågångsramsa som beskrivs räknas Överhogdal till svenskt land.

Gränsfrågor

Tillgången på jakt, fiske och betesmarker var ett ofta diskuterat ämne. Ibland hände det att en tvist om slåttermark slutade med regelrätta slagsmål. Riksgränsens läge bestämdes länge av gamla traditioner som levde kvar i allmogens medvetande. Senare antecknades gränspunkterna i bland annat Hälsingelagen.

Runasten utgjorde gränsmärke mellan Härjedalen/Hälsingland och Norge/Sverige,  när gränsen bekräftades vid ett möte på alltinget i Sveg år 1273. Men den har flyttats  västerut i samband med fastställandet av landskapsgränsen mellan Härjedalen och Hälsingland under senare tid. Numera kallas stenen mest för Skålsten i dagligt tal sannolikt på grund av dess ”skålar”. Att den egentligen heter Runasten har inget med det gamla skriftspråket runor att göra. Det var fordom beteckningen på lite mystiska naturskapelser. Så man kanske borde ändra vägvisaren som står i Ytterhogdal till Runasten. Eller vad tycker du?

I Universitetsbiblioteket i Köpenhamn förvaras det äldsta kända dokumentet som berör Härjedalen. Det är en handling rörande gränsen mellan Norge och Sverige och anses på goda grunder kunna härledas till ett norskt-svenskt gränsmöte år 1273. Det 700-åriga dokumentet består av sex uppteckningar, varav några anses vara rapporter och uppgifter från den norska parten, medan andra tyder på redogörelser för gemensamt fastställda gränsavsnitt. Tre gränslängder i samlingen berör Härjedalen och Jämtland. Häri ingår ett avsnitt i form av ett vittnesmål från ett allting i Sveg år 1273, och det är det mest omfattande och redogör utförligt för hela den norsk-svenska gränssträckningen från Jämtlands nordgräns till Dalagränsen. Utförligast skildras det härjedalska avsnittet av riksgränsen.
I dokumentet uppräknas ett antal deltagare från svegsområdet och Havar i Ström. Dessutom ”half tylft bonda or Afra dalenom”. Översatt blir det ungefär ”sex bönder från den övre dalen”. Vad som menas med ”övre dalen” är inte forskarna eniga om. Vissa anser att det handlar om sex bönder från någon av dalgångarna i övre (västra)  Härjedalen.  Frans Järnankar har forskat och dokumenterat mycket om Härjedalens historia och han hävdar bestämt att det avser sex bönder från den övre delen av Hoadalen, dvs Överhogdal. Det verkar logiskt med tanke på att gränslinjen passerade mellan de båda hoadalssocknarna, alltså den Övre och Yttre dalen. I dokumentet nämns Rosången och Runasten som gränsmärken. 

Ett köpebrev från 1300-talet

Ett unikt dokument som har förvarats i Överhogdals kyrka är ett köpebrev från år 1372 som behandlar försäljning av mark. Säljaren hette Asbjörn Ravdmarsson och köparen Olof Pedersson. Exakt var i byn marken ligger är inte möjligt att säkert härleda, Modin tolkar ”Sunnan älven” och ”Sälen” som  senare tiders Sunnanå respektive Sätern men den teorin finns det inga belägg för. Dokumentet är ett så kallat pärmebrev och ser ut enligt bilden här till höger. Pärmebrevet är det äldsta kända som författats i Härjedalen.

Det står inte uttryckligen i pärmebrevet att det är Överhogdal som avses men eftersom det hittades i Överhogdals kyrka är det mest troligt.
Köpet intygades av Gudbrand Anbjörnsson, präst i Härjedalen, som ”satte sitt insegel före detta brev”. Gudbrand var enligt en källa sannolikt den enda prästen i landskapet på den tiden.

 

En av våra allra tidigaste bekantskaper i Överhogdal är hauard olafson, vilken vi möter i ett pärmebrev från år 1470. Det berättas där att denne inträffat i Trondheim för att leverera socknens tionde. Detta utgjordes av sex pund gädda vilket kvitterades av dåvarande ärkebiskopen Olaf. I moderniserat språkbruk kan vi kalla gäddleverantören för Halvar Olofsson.
Överhogdals första kapell byggdes av byns innevånare och invigdes år 1466 på den katolska tiden. Vanligtvis var kyrkobyggen något som påvens biskopar på ett eller annat vis finansierade. Dock inte i vår by. Det var framför allt av maktpolitiska skäl som t ex kyrkorna i Haverö och Ytterhogdal byggdes. 
När det första kapellet i Överhogdal  invigdes år 1466 fanns sannolikt ingen representant för den katolska kyrkan på plats i byn. Däremot var katolska kyrkans omåttliga pengabegär en anledning till att vår fattiga bygd var tvungen att skicka en representant för att leverera gåvor till påvedömets ombud i Trondheim. Den mottagande ärkebiskopen Olaf hade dock i sin upphöjdhet den goda smaken att i samband med leveransen ”medge” att överhogdalingarna i fortsättningen skulle utgöra sitt tionde till Överhogdals kyrka. Att påvens ombud i norden insett det orimliga i att fattiga människor skulle behöva vandra närmare totalt 100 mil för att förse  den påvliga kyrkan med krås var nog knappast anledningen.

 

Benämningen Överhogdal fanns uppenbarligen åtminstone år 1432, då man skriver Övre Hodal. År 1466 nämnes Öffre Hoodall och i 1564 års skatteregister är benämningen Öffre hodals Sochn. 1652 skriver man Öffwerhoodall  och år 1771 har man ”moderniserat ” namnet till Öfwer-Hogdal.

Gammal slipsten vid Överhogdals Hembygdsgård

Tidiga innevånare

År 1484 upprättades ett gåvobrev rörande slåttermarken Fagerflon vid gränsen till Turingen. I gåvobrevet förekommer ett antal bönder, sammanlagt sex stycken, som rimligtvis vid den tiden utgjorde Överhogdals fasta bondebefolkning. De som uppräknas i handlingen är:

Byörn Sighurdhson
Halffward Olafson (sannolikt samma person som levererade socknens tionde enligt ovan)
Redhar Thoreson
Hindrik Gwnnarson
Pawel Haerleffson
Torgardh Byörson

Bland bevarade diplom förekommer förvånansvärt många handlingar som rör händelser i Överhogdal. T ex år 1551 kvitterar Oluff Jensson tio mark, vilket utgjorde ersättning för hans arvslott i Sätern, som han sålt till brodern Esbjörn Jensson. Eftersom Oluff saknade eget sigill fick Jacop Haluardsson i Sätern och Joen i Mon  i egenskap av vittnen sätta sina sigill under avtalet.
Hur mycket 10 mark motsvaras i dagens penningvärde vore intressant att få veta av någon kunnig läsare. Det var ju på den dansk-norska tiden.
Observera att bilden till höger endast är ett exempel på hur ett medeltida köpebrev med sigill kan  se ut. Det är alltså inte originalet enligt ovan som visas.

Under det så kallade nordiska sjuårskriget 1564-1571, under svenske Erik XIV:s och danske Fredrik II:s tid, ockuperades de norska landskapen Härjedalen och Jämtland av svenskarna. Avståndet  från Jämtlands östligaste gräns till Bottniska viken var endast cirka 6 mil och svenskarna ville förhindra att ett danskt anfall österut mot Bottenviken skulle avskära det nordliga Norrland från det sydliga och därmed det svenska riket.  Bäst ansågs det kunna ske  genom att de båda landskapen erövrades av svenskarna.
I svenska jordeböcker från den svenska ockupationstiden redovisas bland annat vilka åboar som fanns i Överhogdal: 

 Jonn på moo
Henndrik olsson
gunnar persson
Rolf tryggesson
oloff halualsson
biör Ionsson
gunnar olsson

Om vi förflyttar oss ca 30 år framåt till år 1600, Härjedalen var då åter ett Norskt landskap, innehåller skattelängden nedanstående namn:

Sven Esbjörnsson
Pehr Björnsson
Pehr Gunnarsson
Olof Halvarsson
Jöns Andersson
Olof Pehrsson
Hans Björnsson      x
Hans Gunnarsson  x
Halvar Jonsson       x
Pehr Eriksson           x
Anders Olofsson      x
Olof Andersson         x

I 1611 års skattelängd saknas de som markerats med ett x, medan följande i stället har tillkommit:

Påhl Eriksson
Jöns Bertilsson

Att så många bortfallit från år 1600 till 1611 kan vara den att de av någon anledning varit skattebefriade. Men man kan inte utesluta att de ”försvunnit” på grund av att det var orostider.

Vilka gårdar de uppräknade ovan hörde hemma finns det möjligheter att ta reda på genom Frans Järnankars stora kartläggning om Överhogdals gårdar och befolkning från 1600 till 1900. I Järnankars kartläggning redovisas utförligare vilka som var innehavare av de olika gårdarna under tre århundraden och den finns att låna på biblioteken i Ytterhogdal, Sveg och Lillhärdal.

 

Om hemmans-, by-, landskaps- och landsgränser

 
Det fanns inga lagligen fastställda hemmansgränser före 1800-talet. Inte ens till gårdstomten hade brukaren någon lagligt fastställd tomtgräns. Då det gäller slåttermarker, nyttjades dessa genom överenskommelse mellan bygrannarna, vanligtvis av gammal vana och hävd. Dessa förhållanden ledde ofta till meningsskiljaktligheter och skapade omsider de stora svårigheter som löstes genom de inägoskiften som genomfördes i början av 1800-talet. I samband med dessa skapades varaktiga hemmansgränser och ordentligt kartmaterial.
Besittningsrätten till hemmanen reglerades emellertid enligt lag och fastställdes av häradsrätten. Om ett hemman skulle byta ägare gällde i första hand vad man kallade bördsrätten. Detta gick ut på att släktingar hade förköpsrätt, där närmaste släkten hade de största förutsättningarna. Äldste sonen hade som regel förköpsrätt till ett hemman, men ofta var detta en belastning för vederbörande, vilken vanligtvis fick ta hand om föräldrar, oförsörjda systrar etc.
Ofta förekom också lottning mellan syskonen då det gällde att överta ett hemman. Denna lottning fick inte genomföras utan häradsrättens medgivande, och företogs som regel inför rätten. Köpesummorna bevakades också av myndigheterna och fastställdes vanligen efter syn och värdering, vilken utfördes av länsman och ett par nämndemän.

Otaliga tvister, beträffande nyttjanderätt till slåtterlägenheter behandlades vid tinget. I många fall kunde det röra sig om slåttermarker som lämnats i säkerhet för penninglån eller liknande skulder, Inte sällan vägrade långivaren att låta låntagaren återlösa panten. Dessa situationer uppstod som regel då panten ansågs ha betydligt större värde än lånet.
Men det var inte bara sinsemellan inom byn som man tvistade om slåtterängar och jaktmarker. Sedan många århundraden pågick fejder med ”grannbyarna” om slåttermarker; Älvros, Rätan, Haverö, Ytterhogdal, Vitvattnet. Den äldsta, nu kända, tvisten om slåttermarker mellan Ytterhogdal och Överhogdal, sägs ha skett år 1413.
Överhogdals geografiska läge, med gränser mot Jämtland, Medelpad och inte minst Hälsingland, gjorde att ägotvister uppenbarligen var ofrånkomliga.

1560-talets början präglades av ofta återkommande tvister, framför allt då det gällde slåttermarker, men även beträffande jakt och fiske. Ytterhogdals byamän, framför allt bönder i Västansjö, gjorde anspråk på markområden som låg betydligt längre västerut än vad som var tillåtet enligt landsskrån. Omkring år 1562 drabbade några bönder från Västansjö samman med överhogdalingar i övre ändan av Överhogdal, på den landtunga som finns mellan Hoan och Vitalman. Alldeles tydligt är att västansjöbönderna då räknade Överhogdal till sina rättmätiga domäner . Drabbningen var nu kanske inte så värst anmärkningsvärd, med tanke på att Ytterhogdalingar i sällskap med folk från t ex Färila och Ljusdal till och med gjort infall betydligt längre in i Härjedalen. Då var det emellertid inte fråga om slåtter, utan snarare regelrätt plundring.

När den svenska ockupationen under nordiska sjuårskriget var över år 1571 återgick Härjedalen till att bli ett norskt landskap. Allmogen i landskapet oroades över eventuella repressalier från norsk sida eftersom man svurit trohetsed till den svenske kungen. Farhågorna visade sig emellertid vara ogrundade. Men däremot fick de som ville fortsätta sin svenska tillhörighet tillstånd att flytta till den svenska sidan av gränsen. Om någon antog det erbjudandet är okänt, men föga troligt.

Baltzarfejden

Efter nordiska sjuårkrigets slut upplever man tydligen ett relativt lugn under den kommande drygt 30-åriga perioden, förutom återkommande slagsmål och bråk om slåttermarker med grannsocknarna. De närmaste norska myndigheterna hade sitt säte i Hackås och på Frösön. Men de besvärade inte överhogdalingarna mer än nödvändigt, och det var inte ofta. Skatteindrivningen ombesörjdes av den fogde som var stationerad i Sveg och byns länsman visste att stå på god fot med sina bygrannar.
Men, ett decennium in på 1600-talet började oroligheter uppstå i provinsen. Det var de krigshändelser 1611 – 1613  som gått till eftervärlden under namnet Baltzarfejden och som skulle sätta vissa spår i bygdens historia.
Baltzarfejden var en väpnad konflikt  i Jämtland och Härjedalen som en del av  Kalmarkriget 1611-1613.

Den som bar det yttersta ansvaret för vad som inträffade i våra trakter var den tyskbördige finske adelsmannen och översten Baltzar Bäck vilken trädde i förgrunden för krigshändelserna i Norrland på våren och försommaren 1611.
Sedan 1607 uppehöll Bäck en befattning som ståthållare över Lappmarken , där hans främsta uppgift var att bevaka den svenska kronans skatterättigheter.
I slutet av januari 1611  hade Jacob Tommesson order att angripa Jämtland och Härjedalen med en styrka dalkarlar. För att hjälpa honom med detta fick också Bäck order om att med västerbottensknektarna jämte en avdelning polacker och hälsingar gå in i dessa provinser. 
I början av augusti år 1611 låg Bäck med sina mannar lägrade i Stavre i sydöstra Jämtland. Därifrån skrev han ett brev till till jämtarna där han framhöll det meningslösa i detta krig och förklarade att danskarnas utsikter att klara detta krig var praktiskt taget inga alls. Brevet spreds i ett stort antal exemplar och möjligen bidrog det till att jämtarnas försvarsvilja mattades. Under alla förhållanden tycks brevet ha påverkat många, både jämtar och härjedalingar, vilka villigt ställde upp som spanare, vägvisare och rådgivare åt de svenska trupperna.
Det finns en berättelse om en Ragnhild som flydde upp till Lövberget där hon gömde sig i en grotta intill ett av sveriges största flyttblock, anklagad för att ha smugglat vapen, Grottan och stenen kallas av eftervärlden för Ragnhildsgrottan respektive Ragnhildsstenen. Kan det vara så att detta skedde i samband med fejden?
Bäcks knektar översvämmade snart hela provinsen, där de ibland uppträdde mer eller mindre brutalt mot allmogen. Många härjedalsbönder flydde därför med sina familjer från hus och hem för att ta sin tillflykt till Norge. Om någon flydde från Överhogdal är inte känt men i skattelängden för år 1611 saknas ett antal personer jämfört med år 1600. Helt uteslutit är det nog inte att någon/några från byn tog sin tillflykt till Norge.

Erövringen av Jämtland tycks ha gått förvånansvärt fort. Redan den 15 augusti hade hela det centrala Jämtland givit sig utan nämnvärt motstånd och ett par veckor senare var det Härjedalens tur. Den som fick det närmaste överinseendet över Härjedalen var Olof Ingemarsson och härjedalingarna visade redan från början att de var samarbetsvilliga gentemot övermakten.
Hösten 1611 hade tolv allmogemän från olika socknar i Härjedalen skrivit under en trohetsed till den svenska kronan i Älvros kyrka. Handlingen var undertecknad den 3 september 1611 och de som satte sitt namn var fyra från Kolsätt, en från Backen(?), fyra från Lillhärdal, en från Ytterberg och en från Älvros.
Genom undertecknandet av handlingen svor man å sina uppdragsgivares vägnar ”huldskap, troskap och manskap med liv, gods och blod” till den svenske kungen och regeringen.
Trots detta  fortsatte det svenska krigsfolket att plåga befolkningen. I en lång skrivelse daterad Sveg den 20 januari 1612, under Gustav II Adolfs regenttid,  beskriver allmogen situationen. Där framgår hur den fattiga befolkningen fortsatt blev plågade av av det svenska krigsfolket och dess överstar som ”rappade och rövade och förnämsta bygden avbrände, som är 57 gårdar”. Detta trots att man försäkrat svenska kronan sin trohet  och lovat att ej ”falla emot dem” och som Olof Ingemarsson å överhetens vägnar samtyckt till.
De skamligheter den svenska armén utsatte Härjedalens befolkning för är något som aldrig nämnts i historieundervisningen under 1900-talet i landskapets skolor, än mindre i dagens historieundervisning. Om det nu finns ett sådant ämne i läroplanen?


Några citat ur skrivelsen av den 20 januari 1612:

”Därför vilja vi all synnerliga och samteliga på det ödmjukaste och underdånigaste oss hava beklagat, huru ynkeligen vi fattiga undersåtar uti förliden sommar av det svenska krigsfolket och dess överstar och befäl äro rappade och rövade och förnämsta bygden avbränd, som är 57 gårdar…”

”… hava vi alla samtligen och enhälligen med våra beskedliga män skriftligen låtit förstå och förnimma allas vår mening, nämligen att vi intet ville falla emot dem utan välvilligen giva oss till konungen uti Sverige och dess krona…”

”Denna vår begäran haver Olof Ingemarsson då uppå höga överhetens vägnar samtyckt och oss därpå försäkrat, så framt vi honom ville upplåta två de förnämsta hästar, som här kunde finnas uti hela gället och honom dem inom tre dagar samt med 12 mäns signeter ville tillhanda förskicka, då skulle vi och våra gods och gårdar vare befredade och förskonade från allt infall, brand och övervåld, vilken begäran vi strax efterkommo och hästarna med signeter och bomärken tillhanda förskickade, vardera hästen köpt uti Norge för 12 tyska daler. Men så snart han hade bekommit hästarna, drog han strax härin med hela krigsmakten, begynnandes utan all försyn emot sitt förra löfte och loven rappa, röva, dräpa och bränna, av vilkens gruvliga tyranni, 26 de förnämsta bönder av förhäpenhet helt äro bortrymda över fjället. Ock haver han icke allenast låtit förbränna våra gårdar och gods utan ock låtit bortröva vårt husgeråd, kläder, mat, bohagstyg item hästar och boskap. Så äro många av oss boslitna och mist alla våra hästar och boskap, så det belöper sig till 26 hästar, som vi på hela gället mist hava, såsom ock att några hava igenlöst sina gårdar för en stor penningsumma som är: Björn Pehrsson i Ytterberg haver igenlöst sin gård för 16 tyska daler förutom den hästen som Olof Ingemarsson av honom fick. Item för sin grannes gård, Knut Håkanssons, utbetalade han 70 tyska daler och likväl därutöver blev förd såsom en ogärningsman fången till Hudiksvall. Olof Halvarsson i Överhogdal löste sin gård igen för 50 daler och Jöns Andersson ibidem sin för 30 tyska daler och sedan är ock till Hudiksvall fången bortförder. Och emellertid sedan hela församlingen haver gjort sin obligation och sig besvärat under Sveriges krona, haver han låtit bortröva klockan ifrån Överhogdal och mycken boskap och folk hädan föra låtit ”.

Av skrivelsen framgår det att det var många som flydde över till Norge. En och annan kunde kanske skaffa gårdar där och någon kunde kanske ordna sin försörjning på annat sätt, men det stora flertalet var nog hänvisade till tiggarstaven.
Vissa norska bygdekrönikor från senare tid pekar på att härjedalsk inflyttning ligger som grund för släkter i både Gauldalen, Tydalen och trakterna av Röros.
Möjligen flydde också några av bönderna i Överhogdal under den aktuella tiden, skattelängderna tyder i varje fall på det.

 

1645

  En för landskapen Härjedalen och Jämtland avgörande och viktig händelse är freden vid Brömsebro år 1645. Det handlade om slutet på de fredsförhandlingar mellan Sverige och Danmark som fördes från februari till augusti 1645.
  Bakgrunden till freden i Brömsebro är kanske inte så väl känt för dagens innevånare i Härjedalen så nedanstående är ett försök att råda bot på den okunskapen.
  Fredsfördraget, som under fransk medling undertecknades efter mycket segdragna förhandlingar omfattar 46 punkter. Svensk chefsförhandlare var Axel Oxenstierna och för Danmark Korfitz Ulfeldt.        De stora tvistefrågorna var sjöfarten, tullen i Öresund och Bälten samt landskapen Skåne, Blekinge Och Halland.  Jämtland och Härjedalen förefaller ha varit en tämligen liten bricka i förhandlingsspelet. Det illustreras av Oxenstiernas uttalande om att ”provinserna Jämtland och Härjedalen var landskap fyllda med klippor och träsk och därför inte var mycket värda”. 
  Freden har trots detta betytt mycket för de båda landskapen och man kan spekulera i hur utvecklingen skulle ha sett ut om landskapen fortfarande var en del av Norge. Jämtarna och härjedalingarna hade inte tillhört EU. Landskapen hade troligen blivit ockuperade under andra världskriget och ockupationsmakten hade i så fall stått endast några få mil från bottenhavskusten. Vad hade det betytt för Sveriges ställning under kriget? Vilken betydelse hade skogs- och vattenkraftbolagen haft i ett norskt Härjedalen-Jämtland?

  Flyttlasspolitiken från och med 1950-talet beslutades av sydsveriges riksdagspolitiker, med bistånd av vissa norrländska riksdagsledamöter/politiker. Den utarmning som drabbade de båda landskapen hade sannolikt inte inträffat om vi fortsatt var ett norskt landskap. De stora naturtillgångar vars värde nu till mycket ringa del tillkommer Jämtland-Härjedalen skulle nog med tanke på den politik som nu förs i Norge till en större del tillfalla även oss. Som ett exempel kan nämnas att kraftbolag verksamma i Härjedalens kommun haft den stora generositeten att avsätta 3.550.322 kronor för så kallat bygdemedel för år 2020. Det gör ca 360 kronor per innevånare. De sökta bygdemedlen var drygt 18 miljoner.  Värdet av det som producerats i landskapets vattendrag  lär nog uppgå till miljarder….

  I början av 1640-talet var Sverige en politisk och militär stormakt medan arvfienden Danmark var svag och saknade bundsförvanter. Efter att den danska flottan blev slagen av en svensk-holländsk eskader vid slaget vid Femern oktober 1644 var Danmark helt försvarslöst. Samtidigt gick svenska trupper in i Jämtland och Skåne.  Men svenskarna under drottning Kristina  utnyttjade av någon anledning inte situationen utan inledde förhandlingar och som alltså medförde att Härjedalen och Jämtland blev svenska landskap.

  När så fredsfördraget var undertecknat 13 augusti 1645 var det därefter dags för svenskarnas formella övertagande av landskapen och mottagande av befolkningens trohetseder.  För övertagandet av Jämtland och Härjedalen beordrades vice presidenten i Bergskollegium, Johan Berndes, genom kungligt brev att genom dag och natt skynda till Jämtland för att mottaga Jämtland och Härjedalen, besätta skansarna och granska gränser och jordeböcker. 
Den 31 oktober möttes Berndes, den nye landshövdingen Strijk och lagmannen i Trondheim, Peder Alfsön, på Frösö skans för det formella överlämnandet. Den 4 november avlades och undertecknades trohetsederna av de jämtländska prästerna, länsmännen och av allmogen, representerad av lagrättsmännen (nämndemännen, tolvmännen)  i varje tingslag.

Inga representanter för Härjedalen var märkligt nog närvarande vid mötet på Frösön. Således skickades senare bergmästare Lybecker för Sverige och kapten Erik Blix för Danmark till Härjedalen för att inför ombud för en härjedalska befolkningen redogöra för innehållet i fredstraktaten. Troligtvis var även Berndes närvarande.
Den 15 november undertecknade landskapets två präster, tre länsmän och lagrättsmännen för de tre tingslagen, ederna i Svegs prästgård. 

Härjedalen bestod på den här tiden av tre tingslag: Sveg, Lillhärdal och Hede. I de dokument som upprättades anges hemort för respektive undertecknare men jag kan inte se att någon från Överhogdal var närvarande.

 

Minnessten vid Brömsebro.

Järnhantering

Den järnmalm som finns  i våra trakter är myrmalm. I ett stråk längs gamla riksgränsen genom sydöstra Jämtland och östra Härjedalen med Hogdalsbygden finns rikligt med myrmalm och hanteringen var där omfattande. 

Järnframställningsplatser

För bönderna blev järnhanteringen en viktig inkomstkälla. I vissa byar hade praktiskt taget varje gård egen blästerugn. Speciellt många ugnar fanns i Svegs, Ytterhogdals, Älvros och Ängersjö socknar men även här i Överhogdal har järnframställning pågått. Av kartan ovan att döma kan det dock knappast röra sig om mer än cirka 5 platser? 
Det gjordes under senare delen av 1900-talet en inventering av  äldre verksamhet i byn, bland annat järnframställningsplatser. Om den kartläggningen dokumenterades kan vi kanske få lite mer klarhet i omfattningen av järnframställning i byn.
Härjedalen benämns i äldre dokument för ”sotdalarna” på grund av allt sotet kring blästerugnarna.

Färdigheten att kunna bearbeta den rikliga förekomsten av myrmalm var nog inget som bönderna själva utvecklade. Kunskapen kan ha överförts av den folkgrupp som invandrade från nord-ost  och som senare benämns som samer.

Omfattningen av järntillverkningen blev så småningom så stor så man kunde exportera.  Inte minst till Norge exporterades stora kittlar, och sänksten som användes för fiske.

I Överhogdal tillverkades 1998  i forngårdsområdet en blästerugn. Den matades vid provbränning med ca 8 kg torr myrmalm och gav ca 2 kg lupp (slagghaltigt järn), som efter bearbetning i smedja gav smidbart järn. Hur processen går till kan det kanske gå att få en någorlunde uppfattning om med hjälp av nedanstående bilder. 
Klicka på bilderna för större version.

I samband med ombyggdnad av E45 i södra Överhogdal undersöktes och borttogs en järnframställningsplats år 1994. Blästerugnen var en ”Evenstadsugn”. Utifrån C14-analys antogs att ugnen anlagts på 1300-talet. C14-dateringen visade också att järnframställning pågått på platsen en bit in på 1400-talet, 
Nedan några bilder från utgrävningen. Klicka på bilderna för större version.

Redskap av myrmalm

Bild på redskap tillverkade av myrmalm i samlingarna i Hembygdsgården.

Smedja Överhogdal

Gammal smedja vid gården Gunnars som skänktes till Byalaget. Den finns nu uppställd inom Forngårdsområdet. Ålder inte känd för mej.

Ässjan inuti smedjan

Ässjan inuti smedjan.

Handel

I äldre tider tillfredsställdes befolkningens  minimala köpbehov av gårdfarihandel som bland annat flera överhogdalingar idkat under årens lopp.
Det mesta producerades av byborna själva, t ex mat och kläder. Men så småningom var det en del kringresande gårdfarihandlare som försåg befolkningen med varor som inte producerades i byn. Någon betydande affär fanns nog ej här förrän i början av 1870-talet. År 1875 startade Olof Pålsson diversehandel. Den övertogs senare, okänt när, av Brodde Sivertsson, ”Broddes”, och den lades ner på 1970-talet. Brodde hade även filial i Sörtjärn.
Jonas Blomqvists affärsrörelse började på 1880-talet och fortsatte i andra ägares händer till 1950-talet, då den nedlades. Innehavare av affären var bland andra Ragnar Blomqvist och Gunnar Holm.


Handelsföreningen
I september 1917 bildades en kooperativ handelsförening i byn, koppra i dagligt tal. Föreningens officiella namn var Överhogdals kooperativa handelsförening u.p.a. Till styrelsen valdes faktor Anders Dahlin, bondesonen Olov Jonsson, bondesonen Per Olof Sjulsson, hemmansägare Gustaf Månsson och urmakare Petter Pettersson. Till ordförande valdes Gustaf Månsson, sekreterare Per Sjulsson, kassör Olov Jonsson. Till dess en föreståndare kunde anställas sköttes försäljningen av Gustaf Månsson och Olov Jonsson.
Den första försäljningslokalen låg på urmakare Petter Petterssons mark. 
År 1918 anställdes Oscar Zetterberg som handelsföreståndare och han blev kvar till 1921 då han erhöll anställning i Ytterhogdal. Zetterbergs efterträdare hette Gunnar Hellman. Han kom närmast från Vansbro, och han blev kvar till 1939 då han flyttade till Borlänge. Efter Hellmans avflyttning har föreståndarplatsen innehafts av olika personer under längre eller kortare tid. 1922 beslöts att en ny affärsbyggnad skulle uppföras och den togs i bruk i slutet av 1922. 
År 1925 föreslog Rätans konsumtionsförening ett samgående och så skedde också under hösten samma år. Fördelen med detta ansåg man vara att en del inköp skulle kunna göras mer förmånligt då större partier kunde inköpas.
Så småningom kom flera byar med i föreningen, Klövsjö, Röjan och Böle. Men verksamheten blev trots det inte lönsam. Först avvecklades affären i Böle, sedan kom turen till Röjan och sist Överhogdal som avvecklade verksamheten 1966.

Den allra sista affären, Överhogdals Bensin och Livs, upphörde omkring år 2000 och drevs i de lokaler som tidigare var konsum. 
Även en klädaffär har funnits här i byn. Den drevs av Erik Olsson under senare delen av 1900-talet.

Att bedriva handel här var nog så besvärligt, såväl i äldre som nyare tider. I äldre tider var dels penningknappheten en realitet och även de långa avstånden från järnvägen. Ljusdal var närmaste station, men vintertid då det var fruset gick det att köra med häst över skogen till Haverö och då var Östavall närmast. Även i slutet av affärseran under 1900-talets senare hälft var det besvärligt att driva affär här, men då av helt andra orsaker än penningknapphet.

Genom forkörning skaffade sig en hel del ortsbor lite inkomster, vilka dock var små då det betalades omkring två kronor per 100 kilo från Östavall till Överhogdal.
Häst- och kreaturshandel har bedrivits av flera i bygden, tex Sivert Sjulsson, Olof Larsson (Hetsen), Jonas Jönsson, Jonas Wallster, P.O Wåhlén, Paul Pålsson med flera. Hästar köptes bland annat från Norge och kördes landsvägen hit till Överhogdal.
Djuren köptes upp häromkring och sedan vallades de i stora flockar på upp till 100 djur neråt Hälsingland och ännu längre där de försåldes, resor som kunde ta upp till en månad. En som ägnade sig åt djurhandel var Sjul Svensson som var född 1799 och avled 1902. Han gjorde långresor med fågel, skinn och smör till Stockholm, med kreatur till Gävle och även lin till Norge. Fågel betalades den tiden med 16-18 sk. järpräkningen, och gott om fågel var det så att han hemma i socknen kunde köpa hela lass av detta vilt.
Not: Järpräkning var en skala för prissättning där en tjäder motsvarade tre järpar eller två orrar.

Överhogdals Bensin och Livs
Överhogdals Bensin och Livs

Katharina Henriksson, till vänster, arrenderade butiken några år på 1990-talet. Övriga på bilden är Görel Magnusson och Linn Westlund.

Överhogdals Bensin och Livs

Olov Mattsson, vid cykeln, som ägde butik och OK-mack innan det föreningsägda Överhogdals Bensin och Livs övertog verksamheten. Till vänster ”bodbiträdet” Christer Svensson.

Tändstickor Broddes
Tändstickor Blomqvist
Tändstickor Holms

Kooperativa föreningens första försäljningslokal i mitten på bilden.  I förgrunden Odalmannen Olof Wallster som blickar ut över sina ägor. 

Gillis Mattsson almanacka 1986

Boskapsskötseln

I gamla tider blomstrade fäbodlivet i Överhogdal. Boskapen var talrik, och år 1769 fanns det enligt uppgift 147 kor, 20 oxar, 40 hästar, 200 getter och 250 får fördelade på 22 bönder. Befolkningen var 150 personer.
”Vallkullorna” från de olika gårdarna turades om att valla boskapen i skogen, dvs hela dagarna sommaren igenom åtföljdes boskapen i skogen. Detta berodde nog till stor del på att många hade änges- och myrslåtter som var ohägnad. 
Boskapsskötseln var ett livsvillkor och betesgången därmed viktig.

Skogen

Huvudnäringen i byn var sedan urminnes tider boskapsskötsel, vanligtvis med en ofta mycket knapp utfodring under vinterhalvåret och fäboddrift under sommaren. De stora skogsvidderna utanför byns odlade inägor bestod till största delen av sockenallmänningar. Skogen som sådan var av ringa värde för bönderna. Under självhushållets tid hade man av skogens träd huvudsakligen fått husbehovsvirke, ved, tjära och dessutom löv till kreatursfoder. En del kontanter kunde man få genom handel med olika produkter. I äldre tid och i vart fall fram till 1750-talet rörde det sig om järnvaror, men även en del vilt. I båda fallen var det skogsmarken som lämnade dessa förnödenheter.
Då skogsbolagen i början av 1850-talet började exploatera skogsmarken, fick skogen ett helt annat värde för befolkningen.
Genom inköp av avverkningsrätter år 1852 skaffade sig Dickson & Co tillgång till stora kvantiteter sågtimmer från byns sockenallmänningar, men bönderna hade fortfarande rätt att avverka husbehovsvirke. Det virket sågades vanligtvis vid någon av byamännen ägd såg och kom till användning vid uppförande av bostadshus och ekonomibyggnader i byn.
I det stora hela var hemmansägarnas handlingsfrihet, då det gällde husbehovsvirket, mycket starkt begränsat genom det gällande kontraktet. Det förekom mycket olika åsikter beträffande tolkningen av dessa kontrakt.

Mer om familjen Dickson kan du läsa här:  https://www.axess.se/artiklar/familjen-dickson-och-baggboleriet/

I början av 1800-talet påbörjades skiftningen av  skogsmarkerna mellan kronan och hemmanen i Norrland, den så kallade avvittringen. Det var en fortsättning på den process som inleddes redan i slutet av 1600-talet med syftet då att göra skog tillgänglig för bergsbrukens behov.

Avvittringen under 1800-talet i våra trakter innebar att den som  innehade hemmanen gratis tilldelades avsevärda skogsområden i socknen  med äganderätt. Inga andra än de som då kategoriserades som hemmansägare fick ta del av gåvan. Torpare, pigor drängar, hantverkare  och övriga var inte aktuella, enligt de regler som då tydligen gällde.

I Överhogdal genomfördes avvittringen 1874-1887. Då var i stort sett alla i byn knuten till jord- och djurskötseln. Men jord- och boskapsskötseln var beroende av skogsmarkernas resurser och för hemmanens överlevnad var man i behov av fäbodar, mulbete och alla de myrslogar som fanns i myrmarkerna runt byn.  

Ett par decennier efter avvittringen i Överhogdal började sågverken vid norrlandskusten efterfråga råvara. Timmer kunde åsättas ett penningvärde. Skogsmarkernas värde kom att betraktas som identiskt med timrets värde.

Sågverkspatronernas begär efter virke nådde även Överhogdal. År 1852 sålde, många av de som vid avvittringen  skänktes rikedomarna, avverkningsrätter på 50 år för all skog med  25 cm toppdiameter på 6,3 meters höjd från roten. Rejäla dimensioner som vi idag bara kan drömma om att få se i socknens skogar.

Avverkningarna började i mindre omfattning under 1870-80 talet.  Dessutom tillkom alla byggnationer vid vattendragen. Länga rännor och dammar byggdes bland annat i Hortesån, Långsån, Linån. Kojor och stallar byggdes. Stenkistor uppfördes vid vattendragen som skulle förhindra att virket hamnade i terrängen där det var skarpa krökar, t e x i Hoan vid Sarasfors.

När den stora skogsruschen började i Överhogdal på 1870-talet ägdes all skogsmark av bönder, Värdet då låg i själva marken som användes främst för bete, fodertag och vedtag.  Men i och med att träden i sig fick ett värde eftertraktades de av kapitalstarka bolag. På ett eller annat sätt förmåddes bönderna under de kommande årtiondena att sälja av stora arealer till olika bolag inom skogsbranschen. I år, juli 2021, ägs 87% av de produktiva skogsmarkerna i socknen av  Stora Enso, 69%,  och SCA 18%.  Det privata innehavet rör sig om ca 13%. Kommunen/samhället  och Staten/Naturvårdsverket förfogar tillsammans över en rännil på  0,2 %. 

Bolagen ca 56517 hektar, 87%
Privata ägare ca 8249 hektar, 13%
Kommun och Staten/Naturvårdsverket ca 137 hektar.

Det är enorma värden som under åren inte kommit samtliga i socknen tillgodo, mer än lite allmänna allmosor under årens gång från det dominerande skogsbolaget Stora Enso som nu äger 69% av skogsmarken i Överhogdal. 

Som jämförelse kan även nämnas Lillhärdals socken och Vemhån/Hån:

Vid sekelskiftet 1800-1900 var 70% av de privata skogarna bortsålda i Lillhärdal. 
I Vemhån äger bolagen idag ca 69% av skogsmarken.

 

Motorsåg Överhogdal

En av de första motorsågarna, av märket Lombard. Så vitt jag förstått det är den tillverkad under 1950-talet. Finns i byns samlingar i Hembygdsgården.

Skogskontraktet

År  1852 skrevs kontrakt mellan byamännen och Handelshuset James Dickson om avverkningsrätt i socknens samfällda skogar norr om Hoan. Det var början till den stora ägoöverföringen till de skogsbolag och senare tiders skogsklippare, som idag äger 87% av skogstillgångarna i socknen.
Respektive gårdar enligt numren i kontraktet kan du se i förteckningen nedan. Några oklarheter för mig är det dock…

Nedan ett försök att återge kontraktet i sin helhet, även ord som jag inte är helt säker på om stavningen.

Kontraktet finns i Gunnarsgårdens gårdsarkiv som finns hos Landsarkivet i Östersund, ÖLA.

Kontrackt

Wi undertecknade hemmansägare i Öfverhogdals socken af Jemtlands len upplåta och försälja  hermedelst till handelshuset James Dickson & Komp. i Göteborg på femtio /.50/ års afbrukningstid  all den till våra hemman hörande och underlydande samfälda skog på nårra sidan om hoa åns vattendrag att af dem under förenämnde tid  oqvalt nyttja och begagna, emot en öfverenskommen köpesumma af Nittontusen /.19.000./ Riksdaler Riksgäldssedlar att fördelas mellan byamännen.

Säljarna hemula så tillvida för den afträdda egendomen att i händelse försäljningen skulle genom laga kraftvunnen dom på något sätt komma att hefvas eller rubbas de samma då skola enligt laga värdering holla köparne fri från all förlust.

I gemenskap med denna handel upplåta och utarrendera vi var och en för sin lott på femtio /.50./ års tid till Herrar James Dickson & Komp i Göteborg en årlig afgäld af   Rid=Banko på hela skatten pr år alla de till våra hemman hörande vatten och vattendrag att af dem uteslutande begagnas för trevaroflottningen efter vattendragen, samt strömbyggnaders och dammars uppsättande på de ställen der sådant fordras, likväl vid ett strängt iakttagande att våra vid dessa vatten belegna värk och inrättningar icke lida skada eller förfång (.)

Den skada som genom trevaroflåttningen kann tillfogas våra slåtter skall af Herrar James Dickson & Komp ersättas Byamännen äfven som deras äftertredare ega att i alla tider få taga nödigt skogsfång till bränsle och husbyggnadsvirke till husbehof, efven som att begagna mulbete och hafva företrede till alla arbetsförtjenster. 

Någon svedning som kann skada timmerskogen får ej ega rum.

Sågtimmer får ej af köparne huggas som ej håller 12 tum i lilländan at rotstock men vel af tullstockar till mindre dimensioner.

Detta köp som kommer att underställas Herrar James Dickson & Komp pröfning anses gällande och till alla delar ikraftegande blott såvida nämnde Herrar inom 3ne månader från dato det samma gillat och antagitt, till yttermera visso ega Herrar James Dickson ock Komp utan vårt vidare hörande låta detta kontrackt inteckna i våra hemman vartill vi förbinda oss framlemna våra fastebref. 

Säljarne förbinda sig efven att i händelse vår öfriga skog skulle försäljas eller bjälkar och timmer derifrån utdrifvas först hembjuda det samma till Herrar James Dickson & Komp. 

Köpeskillingen kommer att betalas 1/6 del 3ne månader efter dato, 2/6 delar 6 månader efter dato och återstoden 1 år efter dato.

Sålunda öfverenskommet och i vittnens närvaro underskrifvet intyga

Öfverhogdal den 10de september 1852

 

 På en gång närvarande vittnen

               Jonas Jönsson, Rätansbyn
               Anders Olofsson; Per Persson, begge i Ytterhogdal och Viken

Förteckning över berörda hemman

(Gårdsnamnen har jag noterat utifrån andra dokument, bl a Olof Hoglings från 1978. Reservation för eventuella feltolkningar)

Nr 1 Erik Svensson
Nr 2 Per Jonsson
Nr 3 Erik Jönsson
Nr s3 ”
Nr 4 Jonas Pettersson
Nr 5 Pål Olofsson
Nr 6 Esbjörn Svensson
Nr s6 ”
Nr 7 Per Jönsson
Nr 8 Erik (bom.) Larsson
Nr s8 Per Jönsson
Nr 9 Jöns Pettersson
Nr s9  Sven Pettersson
Nr 10 Sjul Svensson
Nr s10 Halfvar Blomqvist
Nr 11 Olof Olofsson
Nr s11 Olof (bom) Persson
Nr 12 Anders Jonsson
Nr s12 Jonas Persson
Nr 13 Jöns Jönsson
Nr 14 Jonas Olofsson
Nr 15 Olof Olofsson
Nr s15 Mats Olofsson
Nr 16 Olof Larsson
Nr s16 Sven Olofsson
Nr 17 Anders Larsson
Nr s17 Olof Larsson
Nr 18 Mats Larsson

 

Gumjens
JoPåls
Mon

Nyåkern/Urmakars
Gunnars
Svens

Jonk
Olagården
Bjurs
Östgårn/Östmon?
Nygården
Sjules
Klockars/Gammelgästis
Skugg?
Bäcken
Eskils
Gommerströa?
Nils
Österbudd
Västerbudd
Hesttröa
Hea? Ol-Lars?
Nylandet. OBS! avses ej Nylandet i Sunnanå
Oppi Gården
Täkta
Holmen

Avskrift av kontraktet. Klicka på bilderna för större version.

Flottning

Innan lastbilarna övertog transporterna av virket till industrierna vid kusten  användes Hoan som transportmedel. Flottningen pågick fram till 1960-talet och flottarna är idag en försvunnen yrkeskår. 

 

Flottare Överhogdal

Slokhatten var länge ett kännetecken för flottare men med tiden blev kepsen vanligare. Bilden från 1963 visar från vänster flottarna Emil Nilsson, Albin Grip och Holger Svensson som styrker sig med en pris snus i väntan på att hugga i igen. I bakgrunden syns gården Nils och allt virke som väntar på att bli vidare forslad på Hoan.

Flottare Överhogdal

”Bjurs” Valter Jonsson och flottarbasen Jonas Holm under flottningen 1963. Personerna i bakgrunden kan eventuellt vara Wilhelm Pettersson, ”Budd” Arne Larsson samt med ryggen vänd mot kameran Gustaf Pettersson, alternativt Hugo Eriksson. Men det är en vild gissning.

Flottare Överhogdal

Bild från 1964. ”Lador och en vältplats med 30000 bit är kringflutna av vatten” skrev ÖstersundsPosten och flottarna hade ett styvt jobb att få alla stockar ner i Hoan. Flottarhake kallades de cirka 3 meter långa verktyg som flottarna använde för att hantera virket. Längst ut satt haken. Flottarna på bilden är inte identifierade men åtminstone en av dem bär slokhatt. I bakgrunden Hembygdsgården, Gammelbudd.

Rester av flottningsränna i Linån. Togs bort under 1970-talet

För att kunna flotta i Hoan byggdes stenkistor i större å-krökar för att förhindra att timret flöt ut i terrängen. En av dem som utförde stenkistarbeten var Mattias Olsson. Han var född i Överhogdal 1867 och avled 1960. ”Han levde största delen av sitt liv i sin lilla stuga här i Sätern” står det att läsa i Vävtråden.

Några beskrivningar av Överhogdal i äldre tider

Underlaget för beskrivningarna hämtade från olika källor.

Överhogdal på 1700-talet enligt A.A. Hülphers

* År 1765 bodde det i Överhogdals socken 162 personer, tre år senare 151 och 1773 hade antalet minskat till 123.
Överhogdals kyrka blef ombyggd i fyrkant 1740 och överallt inuti målad. Ny klockstapel uppfördes 1768. Får wissa gånger gudstjänst, nemligen 13 dag juhl och nästa söndag därpå, samt eljest 5 söndagar om året, då lördagarna alltid hållers predikan.
Åkerbruk och i synnerhet boskapsskötsel är av liten omfattning och spannmål måste köpas utifrån i swaga år.
Hemåkren säges här alltid wara mer ömtålig för köld, hwarföre åtskillige uppodlingar i senare åren äro begynte i högder, wäster och norr ut från byarne.
Vad gäller boskapsskötseln så ger den litet inkomster genom försäljning av boskap, smör och ost. Övriga näringar utgörs av jakt och fiske.
I avsaknad av flottled kan socknen inte få någon vinning av skogen genom att sälja timmer till Lottefors sågverk i Hälsingland som man kan i grannsocknen Ytterhogdal. Några föreslå här Hoa Älfven som tjänlig till flottning, men bättre kännare av orten neka möjligheten efter den skall vara så grund och smal att ingen sådan inrättning der kan verkställas.
Annexet ligger sommartid avlägset från Sveg eftersom de 4,5 mil som skiljer orterna endast består av en svår ridväg. Om vintern då man på grund av mycket snö inte kan färdas den genaste vägen, måste de resande  färdas åt Ytterhogdal och genom Älvros, som utgör 6 mil runtomkring.

* angående folkmängden:

Enligt Hülpers bok ”Samlingar till en beskrifning öfver Norrland” var folkmängden i Överhogdal några år på 1700-talet:
1765: 162
1768: 151
1769:150
1773: 123
Mellan åren 1769 och 1773 således en minskning med 27 personer, ca 18%. En minskning som inte verkar ”naturlig”.
Enligt olika källor var det missväxt och därav följande svält i Norrland i början av 1770-talet. Kan det vara en orsak till folkminskningen?
Men,  det är nog viktigt att kritiskt fundera över H
ülpers uppgifter. 
Jag har försökt läsa och förstå  begravningsboken för Överhogdal för aktuell tid men har inte lyckats hitta fakta som styrker uppgiften om att det begravdes ”ovanligt” många personer i byn de åren.

Beskrivning  1737

I juli 1737 skickade landshövdingen i Västernorrlands län – till vilket Härjedalen då hörde – en skrivelse till myndighetspersonerna i länet med en uppmaning att redogöra för orternas förhållanden inom olika näringsområden. 
För Härjedalens del var det Befallningsmannen  P. Sparenborg som gjorde sammanställningen över de olika byarna/socknarna. Underlaget för Sparenborgs redovisning var i sin tur sammanställda av respektive sockens länsman, för Överhogdals del Jöns Olofsson.

(Bland alla de människor som levt och varit verksamma i Överhogdal, finns ingen som lämnat ett så rikhaltigt domstolsmaterial efter sig som just Jöns Olofsson och sannolikt saknar han sitt motstycke i hela landskapet. Läs mer om Jöns och andra länsmän i Överhogdal under fliken Händelser mm ).

Nedan Sparenborgs respektive Jöns Olofssons beskrivning av Överhogdal. Jag har anpassat vissa uttryck till dagens skrivsätt och Olofssons rapport har jag även förkortat i hög grad,

Sparenborgs rapport:

Överhogdals annexa, en liten träkyrka, har namnet av den genomrinnande ån eller älven Hogan, Hofvan eller Hoan och kallas Överhogdal i anseende till Ytterhogdal i Hälsingland; ligger nordost ifrån moderkyrkan 4,5 mil men vintertid 6 mil. Då landet legat under Norge, har de här haft mest känningar av fientligheter, efter det är en liten fläck (?) och ligger i vägen samt närmast till Hälsingland.

Sammanfattning av Länsman Jöns Olofssons rapport

Efter en minst sagt insmickrande inledning till sin rapport beskriver länsman Olofsson byn. 
Nedanstående är ett mycket amatörmässigt försök att återge valda avsnitt ur rapporten:

  Överhogdal har sitt namn av älven Hoan  (Hofvan)  som har sin början i en källa närmast Klövsjöfjällen , som är beläget och sträcker sig mot Norgesfjällen, och som går genom Överhogdal  och till Ytterhogdal. 
  Överhogdal är beläget nordost om Sveg, vår moderkyrka, och gränsar mot tre andra land, nämligen först Ytterhogdals socken i Hälsingland, 1,5 mil, östsöderifrån Överhogdals skog, och efter gamla mäns berättelse så ska det ha varit riksgräns mellan Sverige och Norge.
Nästa sockenkyrka ligger i Rätan, 3 mil, men gränsen går 3 /4 mil från Överhogdal i en grov och stenig skog och varigenom landsvägen kommer från Jämtland till Hälsingland. I öster ligger Haverö socken med råskillnaden mitt på skogen.
  Annat att berätta om ett och annat, så är ej något märkvärdigt att anmäla, varken med kyrkan eller annat, som dess fattiga torpare bebor.
  Det sägs att orsaken till att de som först bebyggt denna socken såg gräs växa vid Hoans stränder men man får nu besinna att i vårt land mesta delen slår fel med allt. Därför försöker man rädda livet med grovt arbete att leta myrmalmssmide, som kan ha avsättning i gods i norska gränsen eller orter.
  Vidare kan någon nyttig malm varken gamla eller unga knappt berätta om.
  Eljest är intet mer märkvärdigt uti denna lilla församling  att skriva. 

 

Av kronolänsman Olof Dalin den 18 januari 1821.

Öfwerhogdals socken utgör nord-östra delen av Herjeådalen. Den gränsar i nordwäst till Rätan socken i Jemtland, i norr till Hafverö socken i Medelpad, i öster till Ytterhogdals socken i norra Helsingland i söder till Elfros och sydwäst till Swegs socken i Herjeådalen. 

Socknens område innehåller ungefärligen 2,1/2 á 3 qvadratmil. Inom denna omkrets äro trenne sjöar, nämligen Rosången, Lången och Linsjön. Rosången den störste är belägen 1/4 mil norrut, är ungefär 3/8 dels mil lång och 1/4 dels mil bred, hwarss omkring liggande land och stränder äro mästa delen, icke allenast sten i sten utan sten på sten utom några mindre mossar och kärr.
Lången, som är belägen i råskillnaden till Ytterhogdal socken tillhörer mindre delen af Öfverhogdal. Linsjön är liten; den är belägen ytterst emot Elfros sockns område. Dessutom äro mindre sjöar som komma under namn av tjernar, hwilka af olika storlekar äro till antalet öfver 20. Uti dessa sjöar och tjernar äro inga andra fiskslag än jädda, aborr och mört, samt sällsynt någon lake. Uti Linsjön är jämte arborr någon smärre lax-öring.
Uti Håttersåhn, som utgör en del af rå-skillnaden mot Rätan, äga Öfverhogdalsboerne halfva djupet, där höstetiderne fiskas småsik. Uti sammantaget förhållande är fisket mera skadligt än nyttigt, i avseende till dess ringa afkastning, hvarföre nu i sednare tider fiske-lystnaden mer och mer
aftagit.

Sjelfwa socknens belägenhet är emellan 2:e stenfulla berg, i en dahl vid Hoaåhn , som vårtiden och wid infallande regn flödar anseenligen, hwaraf de därwid  belägna äng befordras till gräsväxt, som gör det hufvudsakliga till hemmanens bestånd.
Åkerjorden däremot är ganska lätt och mycket torr mojord, i frostbenäget klimat; hwarföre forntidens jordbrukare alt intill 1750-talet, icke satte något wärde på åkersköttseln, utan arbetade mera på jern-tillwerkning af myr-malm.
Af detta jern såldes wäl någon del oarbetadt, men större delen däraf uparbetades med handhammarsmide, till sänksten och stora kittlar som utfördes till Norrige. Norrmännen woro ganska angelägne om sänksten till sin fiskredskap och kittlarne att koka salt uti, hwarföre de ock kallades saltkittlar.
Då åkerbruket således wanwårdades, måste spannmål till behofwet af kokmjöl årligen anskaffas och det mäst ifrån städerne på 17,5 á 19,5 mils afstånd. Till bröd brukades nästan beständigt af furubark; men i sednare tider och i synnerhet från år 1760, började åkerbruket tilltaga, då myror utdikades och odlades till åker swal hvilka blefvo mera frugtbara än gamla åkrarna i synnerhet tjenliga till linsådning och höwäxt. Winter eller höstråg sådning tycktes winna bästa framgången å den gamla torra odalsjorden.

Socknen en annexförsamling under Härnösands stift, tillförnene lytt under Svegs pastorat, men genom Kongl maij:ts Nådiga resolution af den 9 decemb:r 1812 skild och lagd till Ytterhogdals pastorat i Helsingland med all prestelig betjening. I förra tider förrättades ordinarie gudstjenster 6 söndagar om året och lördagarna näst förut, då pastor från Sveg hade 4,5 mil om sommartiderne,
men 6 mil wintertiderne och komminister som bodde i Lillherdal hade wintertiden 9 mil. Emellan Ytter- och Överhogdal är allenast 1,5 mil. 

Kyrkan är af trä ombyggd 1744 prydd med bildhuggarearbete å predikstolen och altaretafla försedd med förgyllning och målning. Wäggarne målade förestäld uti taflor: Jesu märkwärdigaste wandring på jorden, och taket såsom luft och moln. Klockstapeln äfwen af trä byggd 1768, hvarest äro 2:ne klockor, den större om 2 Sk U: 5 L U: ds wikt.

Socknen innehåller efter nuwarande jordebok  5, 1/36 dels gärdesmantal eller 181 trög, däraf 3 äro afgärda och 8:ta äro ökeskatt, brukas och bebos af 21 bönder. Folkmängden är wid 1821 års början gamal och ung, af båda könen 200 personer. 

I det hela öfwar hwar och en flit och arbetsamhet, men med ganska liten urskillnad , om sättet hvilka företag mäst lönar. – För nya rön och företag, wisas ännu merändels obenägenhet. Dät är en stor brist att icke konstgödsel tillverkas. 

Det almänna lefnadssättet; af säd måste sparsammast hushållas – hwardagsbrödet i de bättre årswäxterne består litet af det slöaste kornet, blandat i agnarne, hvilket är så allmänt att det icke klandras. Bränwin brukas icke dagligen i hushållen, utom wissa tillfällen och högtider, såsom jul, påsk och pingst samt midsommar, Mickelsmäss och då prästhelg infaller.

Folkets lynne är merändels glatt, och deras tidsfördrif wid lofgifna tillfällen, brölloper och calaser, utgår på skämt som åstadkommer löje utan att störa fridsamheten med hvarandra. Aldrig slagsmål förspörjes hwarken wid ett eller annat tillfälle; och sedan den nu gällande byordningen utkom till efterlefnad, är aldrig såkallade frimåndagar eller slånk-dagar gängse.

Här är särdeles fridsamt för tjufnader: Innom socknen har ingen tjuf funnits i mannaminnet. Slöjd utom hwad till husbehofs behöfwes, öfwas icke. Här är icke tillfälle att göra sig förtjenster. Utaf den myckna och öfverflödiga skog här finnes, kan ingen försälgning äga rum, i brist af åhns flottbarhet. Teken till malmarter finnas icke.

Hülpers

I boken ”Samlingar till en beskrifning öfver Norrland” av Hülpers  anges folkmängden i Överhogdal några år på 1700-talet varit:

1765: 162
1768: 151
1769: 150
1773: 123
Mellan 1769 och 1773 således en minskning med 27 personer. 
Enligt andra källor var det missväxt och därav följande svält I Norrland i början av 1770-talet. Kan det vara orsaken till den stora folkminskningen?